Tasarımınız İçin Font Seçerken Hatırlamanız Gereken 7 Şey

Tipografi, yeni bir tasarımın başarısında çok önemli bir rol oynar.

Tipografiyi optimize etmek, okunabilirliği, erişilebilirliği, kullanılabilirliği(!), genel grafik dengesini optimize etmektir. (Oliver Reichenstein)

Bu nedenle metin kullanımına uygun bir yazı tipi seçmek her tasarım projesinde önemli bir adımdır. Bir projeye bağlı olarak, doğru yazı tipini bulmak birkaç dakika veya birkaç gün sürebilir.

Uygun bir yazı tipi ararken göz önünde bulundurulması gereken yedi temel faktör şunlardır:

 

1. Markalaşma

Seçeceğiniz yazı tipi markanızın karakterini ve ruhunu yansıtmalı. Yazı tipi stilini markanızın karakteriyle eşleştirmeye çalışın.

2. Okunabilirlik

Bir yazı tipinin okunamaz olmaktansa net ve okunaklı olmasının daha iyi olduğu açıktır. İnsanlar yazılanları anlamak için fazladan zaman harcamak zorunda kalırlarsa, tasarımınızı göz ardı edeceklerdir.

Okuyucunun gözünü yoracağından, büyük metin gövdelerinde süslü yazı tiplerini veya büyük harfli metinleri kullanmaktan kaçının. Yalnızca başlıklar ve başlıklar için dekoratif yazı biçimleri kullanmak daha iyidir.

Ayrıca, her boyutta okunabilirliği korumak için birden fazla boyut ve ağırlıkta iyi çalışan bir yazı tipi seçmek çok önemlidir (seçtiğiniz yazı tipinin daha küçük ekranlarda okunaklı olup olmadığını kontrol edin!)

Vivaldi (aşağıdaki örnekte) gibi el yazısı komut dosyası kullanan yazı tiplerinden kaçınmaya çalışın – güzel olmalarına rağmen okunması zordur.

3. Serif Sans’a Karşı

Serif (solda) vs. Sans (sağda)

Karar birkaç kilit noktaya dayanabilirken, en önemli noktalardan biri kopyanızın uzunluğudur.Genel olarak, serif yazı tipleriDaha kolaysans daha uzun kopya için okumak için. Serif yazı tipleri, özellikle satırlar uzunsa, gözün bir satırda gezinmesine yardımcı olur.

Ancak hedef kitlenizi de dikkate almak önemlidir. Sans, küçük çocuklar veya okumayı yeni öğrenen herkes için tercih edilir. Sans, belirli görme bozuklukları olan okuyucular için de iyidir.

4. Yazı Tipi Ailesi

Bazı yazı tipleri ‘süper ailelerin’ üyeleridir – tasarımcılara daha fazla yaratıcı özgürlük veren bir dizi farklı stil ve ağırlıkla birlikte gelirler. Örneğin, Helvetica Neue üst ailesi aşağıdaki alt yazı tiplerini içerir:

Helvetica Neue yazı tipi ailesi

Tasarımlarınız için bir yazı tipi seçerken, proje tipografik gereksinimlerinizi karşılamak için bir yazı tipi ailesinin ne kadar büyük olması gerektiğini bilmeniz gerekir. Pek çok proje için italik iki ağırlığa sahip olmak yeterliyken, diğerleri iyi bir görsel hiyerarşi oluşturmak için ek sürümler gerektirebilir.

Tasarımlarınız için bir yazı tipi seçerken, proje tipografik gereksinimlerinizi karşılamak için bir yazı tipi ailesinin ne kadar büyük olması gerektiğini bilmeniz gerekir. Pek çok proje için italik iki ağırlığa sahip olmak yeterliyken, diğerleri iyi bir görsel hiyerarşi oluşturmak için ek sürümler gerektirebilir.

Yazı tipi eşleştirme için birkaç ipucu:

5. Toplam yazı tipi sayısını sınırlayın

Tasarımınızda 2-3’ten fazla yazı tipi kullanmaktan kaçının. Her yeni yazı tipine ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzde, mevcut yazı tipleri için farklı yazı tipi boyutlarıyla oynayın.

6. Çok benzer yazı tiplerini kullanmaktan kaçının

Tasarımda birden çok yazı tipi kullanma fikri, görsel bir çeşitlilik yaratmaktır. Bu yüzden aynı görünen iki yazı tipini seçmenin bir anlamı yok. Aslında, benzer yazı tipleri ne kadar çok olursa, çakışma olasılıkları o kadar yüksek olur.

Open Sans ve Source Sans Pro çok benzer yazı tipleridir

7. İki yazı tipi seçerken belirleyici kontrast kullanın

Birden fazla yazı tipi kullanmayı seçtiğinizde, kullandığınız yazı tiplerinin önemli ölçüde zıt farklılıklara sahip olduğundan emin olun. Ancak karşıtlığın çatışmayla aynı şey olmadığını unutmayın . Yazı tiplerinin ideal kombinasyonu uyum oluşturmalıdır.

Basit bir genel kural izleyin; ortak bir yanı olan ancak diğer açılardan çok farklı olan iki yazı tipini bulun. Serif ile sans serif’i birleştirmek klasik bir harekettir.

Çok farklı iki yazı tipini birleştirirken önemli olan, ikisi arasında net bir hiyerarşi oluşturmaktır – bir yazı tipi diğerinden daha belirgin olmalıdır. Ve bu, her yazı tipinin boyutunu ve ağırlığını değiştirerek elde edilebilir.

Avenir Next ve Merriweather’ı eşleştirmek iyi bir kombinasyon oluşturur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Projects